Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için kullandığınız güneş koruyucu kremlerinizi doğru kullandığınıza emin misiniz? Çünkü en iyi kreme sahip olsanız dahi, olması gerektiği gibi uygulama yapmıyorsanız hiçbir işe yaramaz! O halde gelin güneş kremi nasıl kullanılır keşfedin.
Son yıllarda cilt kanserinin artmasındaki en önemli etkenlerden biri olarak, güneşin zararlı ışınları gösteriliyor. O yüzden bu ışınlardan korunmak çok önemli... Peki, bu kadar önem arzeden güneş kremlerinizi nasıl uyguluyorsunuz?
Unutmayın ki, doğru uygulama korunma açısından en önemli etkendir. Cildinizin sağlığı buna bağlıdır.
Güneş Koruma Faktörü (SPF) ne demektir?
SPF, Sun Protection Factor teriminin ilk harflerinden oluşmaktadır. Güneş ışınlarından korunan bir cildin güneşten korunmayan cilt ile kıyaslanarak yanma olayının ne zaman meydana gelebileceğini ölçen bir ölçü birimidir. SPF değerleri arttıkça güneş ışınlarından koruma da artar.
SPF’ler arasındaki fark nedir?
Güneş ışınlarının yakma etkisini, koruyucunun ne kadar bloke ettiğini gösteren bir güvenlik faktörü olan SPF, ultraviyole A ve B’ye karşı ciltte oluşabilecek hasarın en aza indirilmesini sağlayan bir tür hesap aslında… SPF ile belirtilmek istenen, güneşin ilk etkisi olan kızarıklık reaksiyonuna karşı güneş kreminin bizi koruma gücü. Ayrıca suya dayanıklı olması, içeriğinde antioksidanlar barındırması, koruyuculuk sürecini ve oranını olumlu yönde etkileyerek artmasını sağlıyor. Bu yüzden güneş kremi satın alırken mutlaka SPF oranıyla içeriğine bakmalısınız.
SPF; hafif, orta ve yüksek koruma olmak üzere üçe ayrılıyor:
SPF 4-12 arası hafif koruma,
SPF 30’a kadar orta koruma,
SPF 30 ve üstü yüksek koruma…
SPF 15 yüzde 94 koruma sağlarken,
SPF 30 ve üstü ise yüzde 97 koruma sağlıyor.
Aslında SPF oranı 15, 30, 50 ve 90 arasında koruma açısından çok da büyük bir fark yok. Ancak içerdiği kimyasal maddeler, ultraviyole B’ye karşı koruma sağlarken, ultraviyole A’da tam koruma sağlayamayabilir. Bu durumda SPF ile birlikte UVA koruma ayrıca aranmalı.
ÖNEMLİ: Kendinize bir iyilik yapın ve güneş kremi satın almaya gittiğinizde hem UVA hem de UVB içeren bir ürünü tercih edin. Ayrıca her mevsim koruyucu ürün kullanmakta fayda var. Bunu yaşam biçimi haline getirmelisiniz. Ancak kış aylarında daha düşük SPF kullanırken yaz aylarında daha yüksek SPF’ler kullanmanız daha doğru olur.
UVA ve UVB tam olarak nedir?
Güneş ışığının sadece belli bir kısmını görebiliyoruz. Enfraruj (kızılötesi) ve ultraviyole (morötesi) ışınlarını ise gözümüz seçemiyor. Güneş enerjisinin yüzde 90’ını enfraruj ve güneş ışığının gözle görülen kısmı oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 10 ise bu yüzde 90’dan daha önemli. Çünkü ultraviyole ışınlarının yüzde 10’unu UVA ve UVB ışınları oluşturuyor. UVA ışınları, ozon tabakası tarafından filtrelenmeyip yeryüzüne ulaştığı için oldukça tehlikeli ve UVB ışınına göre 1000 kat daha yoğun bulunuyor.
UVB ışınlarının ise büyük bir bölümü hiç olmazsa ozon tabakası tarafından filtreleniyor. Fakat yine de geri kalan kısmı yeryüzüne ulaşarak UA gibi cilde zarar veriyor. UVA, derinin alt tabakasına etki ettiği için bronzlaşmayı sağlarken erken yaşlanmaya da neden oluyor. Aynı zararı UVB ışınları da veriyor. Hatta bu ışınlar, cilt kanserine bile yol açabiliyor.
Cilt tipinizi biliyor musunuz?
Kullanacağınız güneş koruyucu kremleri cilt tipinize ve fototipinize göre seçmelisiniz. Fototip; bir kişinin güneş ışınlarına verdiği tepkinin kalitesi anlamına geliyor. Ten rengi, saç rengi, çiller, güneş yanığı eğilimi ve bronzlaşma kapasitesine göre belirlenmiş 6 adet fototip bulunuyor.
• Fototip I: Çok açık, çok çilli cilt. Hiç bronzlaşmaz ve ciltte her zaman güneş yanığı olur. • Fototip II: Açık cilt, çilli cilt. Bazen hafif bronzlaşmasına rağmen her zaman güneş yanığı meydana gelir.
• Fototip III: Açık ve buğday tenli cilt. Fototip 1 ve 2’ye göre daha şanslı olan bu kişiler, orta seviyede bronzlaşır ve bazen güneş yanığı olurlar.
• Fototip IV: Buğday tenli cilt. Yoğun bir şekilde bronzlaşır, hiç güneş yanığı olmaz.
• Fototip V: Koyu cilt. Hiç güneş yanığı olmaz, çok yoğun bir şekilde bronzlaşır.
• Fototip VI: Çok koyu cilt. Hiç güneş yanığı olmaz.
SPF’niz kaç?
Her güneş koruyucu krem, farklı koruma derecelerinde satışa sunuluyor ve bu kremler, 6 koruma faktörden 50+’ya kadar uzanıyor. 6-10 faktör, fototip 5 ve 6 gibi düşük korumaya uygun cilt tipleri için tavsiye edilirken, orta koruma sağlayan 15-20-25 koruma faktörünü ise fototip 4 grubuna girenler tercih etmeli.
Yüksek koruma özellikli 30-50, fototip 3’e uygunken, fototip 1 ve 2 grubuna giren, yani güneş yanığı tehlikesi altında bulunan çok açık tenliler ise üzerinde 50+ yazan güneş koruyucu kremleri kullanmalılar.
Güneş kremi nasıl uygulanmalı?
- Güneş kremi göz kapağına sürülür mü diye merak ediyorsanız göz çevreniz için özel bir koruyucu kullanın. Göz çevresi yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından mutlaka korunmalıdır. Güneşlenirken geniş kenarlı bir şapkanız ve UV korumalı gözlüğünüz de olmalıdır.
- Güneş kremini kulaklarınızın arkasına, burnunuza ve ayaklarınızın üst kısmına da sürmeyi ihmal etmeyin. Çünkü cilt buralarda daha hassas olduğu için –siz o an fark etmeseniz bile- güneşten çok etkilenir.
Shiseido Expert Sun Protection Lotion SPF50+, bu ürün, özellikle hassas ciltler ve çocuk ciltlerine özel içerikler seçilerek formüle edilen, güneş koruma faktörü 50+ olan güneş kremidir. Aynı zamanda Shiseido’ya özgü Wet Force teknolojisini barındırır, böylece suyla ve terlemeyle koruma etkisi daha da artar.
Ciltte tahrişe neden olabilecek içeriklerden minimum sayıda içerir ve yalnızca yüksek korumasıyla bilinen hammaddeler içerir. Bu üstün UV karşıtı güneş kremi, makyaj altına da kullanılabilir. Kum yapışmaz. Hem yüze, hem vücuda uygulanabilir.
Güneş kremi nasıl kullanılır? Güneş kremi nasıl sürülür ?
- Güneş kremini bir kere sürmekle yetinmeyin. Güneş koruyucu kreminizi 2 saatte bir mutlaka yenileyin. Yüzünüze ve vücudunuza eşit şekilde uygulama yapmayı es geçmeyin.
- Suya dayanıklı bir güneş kremi seçin. Çünkü denize ya da havuza giriyorsunuz diye, güneş sizi koruyacak değil. Üstelik suda güneş ışınları daha çok yansır ve cildinizi daha çok yakabilir.
Öneri: Shiseido Wet Force serisine ait krem ve losyonlar ile hem yüzünüzü hem vücudunuzu en iyi şekilde korursunuz. Bu serinin özelliği suda daha da güçlenerek güneşten koruma özelliğinin artması ve denizde çok uzun bir süre bile kalsanız güneş yanığına maruz kalmayacak olmanız... Suya girildikten sonra koruma özelliğini neredeyse kaybeden çoğu güneş kreminin tersine; Wet Force ürünleri deniz/havuz suyu ve terin yapısında bulunan minerallerle reaksiyona giren moleküller içeriyor. Böylece ciltte etkisi gitgide güçlenen UV koruması ortaya çıkıyor.
Güneş kremi ne zaman sürülür ?
Güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce mutlaka güneş kreminizi sürmelisiniz. Ardından tekrarlamayı unutmamalısınız. Güneş kremi kullansanız bile çok sıcak günlerde 12.00-16.00 saatleri arasında güneşin altın durmaktan kaçınmalısınız.
Güneş kremi nerelere sürülür ?
Cildinizin güneşe maruz kalan her kısmına, yani yüzünüze, kollarınıza, bacaklarınıza, hatta kulaklarınıza ve dudaklarınıza mutlaka güneş koruyucu uygulamalısınız.